Kinafamiljen!

Kategori: Mat

Jag blev utvalt som chokladtestare från L'atelier!

"Välkommen som testpilot

Dina chokladdrömmar är besvarade! Du är en av 1000 utvalda testpiloter som får unna dig en premiumchoklad från L'atelier. Vi ser fram emot dina upplevelser - är du redo för chocomania?"

Tack Smartson och L'atelier(Nestlé som äger varumärket).

Fick precis kupongen idag så det skall skrivas ut och inhandlas den med blåbär. Blåbär är bäst smakmässig enligt mig. 

 

Te och Mat i kombination med Slottstadens kafé och Min Systers Tehus

För ungefär två veckor sedan såg jag att Slottsträdgårdens kafé skulle ha te och mat i kombination. Det var något som stod mig varmt i hjärtat och ärligt talat så hade jag förväntat mig att lära mig någonting nytt. Men det var inte alls så mycket nytt fick jag reda på. Jag menar jag skulle vilja säga att jag är nog en äkta tefantast. Ja jag kan lägga ett par hundralappar på äkta fint te men likväl kan jag njuta av en kopp earl grey tepåsete. Allt handlar utifrån vilka smaker jag vill ha och i vilken situation jag dricker te. Det var två systrar som driver Min systers tehusSom guidade deltagarna igenom provningen. Det var himla mysig och man blev bordplacerad. Min bekant Eva träffade jag på där eftersom jag tipsade på min facebook sida.

 

MENY 

Fördrink - Örtte Citronmeliss med rosor

Förrätt: Lax & mynta tartar - Gröntte med mynta
Veg alternativ: Tomat & Mynta Bulgur med inlagd gurka & gojibär

Huvudrätt: Helstekt marinerade Ryggbiff, säsongens svamp, ugnsbakade rödbetor & gröna ärtor pesto - Oolong te 
Veg alternativ: Vitlöksvänd säsongssvamp, pocherat ägg & ugnsbakade rödbetor

Mellanrätt: Chevréost & björnbär - Long jing te(Drakkällarens te)

Dessert: Vaniljpannacotta med Jasminetegelé - Jasminetecocktail 

Efterkälke: Hembakta kamomill & mandelskorpor - Kamomill te

 

Fördrinken serverades i en champagneglass och både jag och min bordsgranne Pernilla hade glömt bort vad som skulle serveras. Jag gissade på kamomill men ack så fel jag hade. Det var citronmeliss och jag blev verkligen förvånad över hur god den var, så neutral och utan något kraftig eftersmak. Till förrätten serverades lax och myntatartar och det var verkligen god. Teet som serverades till gifte fint in med tartaren och de gick hand i hand utan att ta över varandra. Det var som en ying och yang cirkel i ren harmoni.

Därefter kom huvudrätten.Säsongens svamp var stekta trattkantareller och till det serverades an kraftig oolong te. Enlig min tycke var teet lite för vek för rätten. Jag hade velat dricka en pu er te som är mer jordig i smaken och kraftfullare för att bryta av med huvudrätten. Jag hade velat se en modigare rustik höstgryta med vilt istället för ryggbiff ärligt talat. Det hade passat miljön då vi satt ute i växthuset och det var begynnande mörk och kallt som det brukar vara i mitten på hösten. Till det egenbakade rustika surdegsbröd med nordiska superbär från skogen. Min bordsgranne tyckte att det vegetariska rätten var god men den var inte alls lika mättande utan kanske borde ha lagts till något mer.

 

 

Mellanrätten med chevrekräm på en knaprig karamellaktig dansk rågbrödstyp med klyvade passionfruktbredvid och björnbär gifte sig verkligen fint i munnen tillsammans om man tog alla tre komponenterna i munnen. Den gjorde chevrén mindre kraftig och mer gräddig i smaken samtidigt som passionfrukten tog över och sedan björnbärets sötma avslutade det hela. Jag hade velat ha mer utav denna rätt faktisk! Teet från Drakens källa från Hangzhou var av god kvalitet om man ser på priset som en tenovis vill betala för att prova. Teet hjälpte faktisk mellanrätten på ett sublimt sätt att smälta maten när man har kommit så långt i middagen. Enligt teguiderna är det en ny trend i Kina att dricka te och äta finost tillsammans och det serverades var väldig passande och gifte sig verkligen bra med varandra smakmässig.

 Därefter blev det verkligen katastrof, vi fick en söt vaniljpannacotta med en söt jasmintegelé på toppen. Till det serverades en söt jasmintecoctail. Om man äter och dricker allt efter varandra blev det bara söt, söt och söt. Det var ingenting som bröt av mot varandra. Jag hade velat ha en varm jasminte för att neutralisera sötman från både grädden och gelén. En passande variant hade varit att göra gräddblandningen neutralare eller syrligare. Mer jasmintesmak i gelén samt varmt jasminte till det. Coctailen kunde ha serverats som första dryck istället innan man fick in förrätten eller tillsammans med vaniljpannacottan.

Till sist fick man med sig en kamomillkaka och den var supergod.Trots att jag blev tvungen att rusa direkt efter efterätten var det verkligen en trevlig upplevelse. Vill jag gå om på sådana tillställningar? Ja om jag Halley blir så mindre mammig och min mamma kan hantera henne efter klockan 20:00. Trots att jag blev tvungen att gå lite tidigare hade jag supertrevllig kväll. 

 

Halmstad förra veckan

Förra veckan reste vi till Halmstad i lördags. Vi har släktingar som bor och driver Guangdong House på Mariatorget. Det var verkligen soligt när vi lämnade Malmö, helt perfekt badväder till och med. När vi kom fram till Halmstad väntade två släktingar på oss och eftersom vi var så många valde jag och min man att gå till Mariatorget med ungarna. På torget ligger Mariakyrkan och där var det Star Wars bröllop. Jag tog med kusin Meng på en kort shoppingtur i centrala Halmstad, dock hittade jag inget fynd denna gång. Förra sommaren köpte jag bollhavsbollar för 50kr på rean i Åhlens. När det var stängningsdags gick jag tillbaka med barnen. Där klistrade Halley på sin pappa direkt, hon har blivit väldig pappig på dessa snart 3 veckorna. Hon måste följa med honom överallt inklusive in till toan. Han tog dem och gick en liten runda på torget och Vivian klättrade upp på fontänens kant. På något oförklarligt sätt tappade hon balansen och ramlade i. Det är tur att det var bara 0,5 meter djup men lite chockad över det ofrivilliga doppet fiskade hennes pappa upp henne och det var tur att det fanns ombyte på restaurangen och det var bara 50m ditåt. Han kunde inte tyvärr inte rädda henne innan hon ramlade i då han höll koll på Halley och befann sig 2-3 m från där Vivian stod. 

På kvällen var det middag med massor av godsaker, vi tog med färdiga pekingankor till släkten. Det serverades krabba, räkor, stekt sidlfäsk, gyoza, kokt höna, äggsoppa med tomat, stekta kinakål med soja och vitlök. 
Vi har sammanlagt 3 familjer uppe i Halmstad så det blev väldig mysig. 
Söndagen bjöd däremot på en massa regn så vi gick till den andre familjen och hade en enkel lunch och väntade ut tills det var dags att ta tåget hem till Malmö. Mina svärföräldrar stannade ett par dagar i Halmstad men jag blev tvungen att åka hem för jag skulle upp tidig på måndagsmorgonen på jobb.

Starbucks på liten budget

Att fika ute kan kosta en del när man inte har hög föräldrarpenning och älskar Starbucks. Antingen finns inte Starbucks där man bor eller så kostar det skjortan om man nu skall fika ute. Vill man vara lite ekonomisk kan man alltid köpa kaffe på McDonalds/Burger King/Max för ca 10kr/koppen eller gå in till närmaste matbutik och se om man nu hittar kall kaffedrink för ca 20kr/st. Jag älskar ju som sagt Starbucks och normalpris är ca 22kr på en produkt. På Starbucks får man räkna med ca 40kr för en liten latte. Min favorit utav Starbucks är Skinny Latte men idag skall jag prova deras säsongskaffe. Köp en chokladbit eller en kaffebröd och fika på inomhus offentliga ställen. Det är sällan man får avnjuta fika i lugn och ro när man har barn med sig, utom när dem sover sin middag.

Vilken kap jag gjorde idag!

På min lokala matbutik hade dem sorterat och satt ut barnmat till halva priset. Jag fick tag i 29st fruktpure och currykyckling för 5kr/st.

Davosgröt


Igår gjorde jag Davosgröt(2,5dl yoghurt o 1dl havregryn) blanda o låt stå över natten. På morgonen kan man snooza hur länge som helst, ta ut denna goda blandning o äta frukost på vägen till skola/jobb. Glöm inte lägga toppingen bredvid den i kylskåpet samt en sked. Ja som ni ser så har jag en yoghurt cup från Sagaform. Väldigt praktisk :)

Davosgröten var mycket godare än jag trodde. Kommer att göra det fler gånger :)

Frödinge Pecan Pie

Jag har blivit utvald av Smartson att testa FRÖDINGE PECAN PIE
Det var lagom mycket nötter och kolasås. Pajskalet smakade ingenting men i kombinationen med fyllningen gjorde det inte så mycket då det inte blev kaka på kaka, det vill säga sött på sött. På min lilla ICA butik kostar godingen ca 40kr. Helt klart godkänd pris. Så jag rekommenderar pajen till alla som älskar nötter och kolasås.
 
FOTOGRAF: Melanie
 
En kopp kaffe hade inte varit fel för att uppleva smaksensationen mellan varje tugga. Så vad väntar du på? Till affären med dig och leta upp mästerverket! Det ska jag göra iallafall :)
 

Undrar hur jasmintevinägrett smakar?

PÅ Ica stötte jag på receptet med dinkelsallad med jasmintevinägrett. Det låter verkligen smaskig. En dag ska jag göra en liten portion med vinägretten. Du kan hitta receptet här:

http://www.ica.se/recept/dinkelsallad-med-jasmintevinagrett-578939/

Kockens chokladmousse 70% choklad mix!

Jag har ju äran att bli testpilot för Smartson med Kockens chokladmousse mix. Jag har egentligen slutat gå i den gången med efterätter i mataffärer men jag älskar ju efterätter. En sak jag älskar mest är choklad, speciellt chokladpudding och nu har jag hittat en favorit som inte kostar mycket, tar max 10 minuter att fixa, inga krångliga steg när man är trött och inte vill lägga tid på matlagning och efterätt. Fredagen den 15 mars bjöd jag min bästa kompis på grillad kyckling, potatismos, brunsås och en fräsch grönsallad. Till efterätt gjorde jag chokladmousse, vispad osötad grädde och så färska jordgubbar till. Allt blev en hit och tog inte mer än 30 minuter att fixa ihop allt.Här är en bild på efterätten och jag kommer att definivt att köpa fler av denna mixen och grädde när jag väl känner mig sugen istället för att lägga 40-60kr på en fika på någon kafé.

Frukost med Betaglucare



Här är en typisk bild på min frukost. Cupcake tekanna och kopp kan sättas ovanpå varandra och är en förskott på födelsedagspresenten till mig själv. Och jag älskar doften av ny leverpastej så det blev en skiva bröd med det. Valet av bröd beror på att min partner bara gillar den sortens bröd, inget annat så ibland så äter jag den typen jag bör göra. Skålen med flingor är Betaglucare som min dietist rekommenderade mig att prova för att se om det hjälper bättre mot förhöjd kolesterolhalt men dyr var den. 179 kr fick jag betala men jag antar att medicinen kostar lika mycket så det jämnar ut sig på något vis. Det är andra dagen som jag äter Betaglucare och än så länge känner jag att det fungerar. Inget sockersug, inte ens att jag blir sugen på frukt. Men att jag åt 2 cornetto och 1 daimstrut idag beror det på att jag har inte ätit dem på 2-3 år och inget glass på en månad.

Stekt Aubergine och fläskkarre

Det här är en mycket asiatisk rätt, ganska typisk med hur enkel rätten kan fixas utav få ingredienser

Du behöver 1 st aubergine, 1 st skiva fläskkarré skiva alternativt en skiva fläskkotlett per person, soja, socker och vitlöksklyftor.

Först så skär jag fläskkarrén eller fläskkotletten i tunna skivor. Sätt dem i en skål, finhacka eller pressa 2 klyftor vitlök. Till 2 skivor fläskkarré eller fläskkotlett behövs 2 klyftor, till 1 skiva 1 st klyfta och till 4 skivor 3-4 klyftor vitlök.

Sedan håller du i tunnflytande soja utav märket kikkoman, obs inte mushroom soy sauce! Sätt i sedan en tsk socker och blanda. Låt det stå i cirka 10 minuter. Under tiden så ska vi ta itu med denna fina grönsak



Aubergine: Skär av den gröna blasten och skala av den lila skalen. Därefter skär den i tjocka skivor ungefär som tjocka pommes frites stavar.

Därefter är det bara att hetta upp en stekpanna med lite olja och steka aubergine tills de är mjuka så de inte smakar besk och sedan är det bara att slänga i fläsken och steka det tills det är klart.

Yalla! Drinking Yoghurt: Touch of Africa

För ett tag sedan delade de ut gratis smakprov på detta Yalla! Drinking Yoghurt: Touch of Africa med melon/lemon/baobab smak. Baobab visar sig vara apbrödsträd, så jag antar att jag drack melon, citron och apbrödsträdssmak yoghurt?






Pris: tror jag att det är 16 kr
Betyg:

Smaken var frisk och söt som melon och citron och eftersmaken var det som om jag drack frisk jordsmak eller något...blandningen var ok men just att det var det där lilla konstiga eftersmaken som drog ner på betyget. Ni som har provat den, vad säger ni om den? Är den god eller tycker ni inte om den? Varför?

Arla frukostpaket

Idag släpptes vilka som skulle vara testpilot för Arlas frukostpaket och jag blev inte utvald bland dessa lyckliga på den här listan

Hmm vad ska man laga för någonting gott nu då?

På måndagar är det min lediga tid och då brukar jag laga lunch och kanske middag.
Jag har satt upp som mål att rensa frysen först.

Där finns det två stycken frysta höns, gott att koka som den är eller göra hönsgryta med curry.
*2 kg kycklingfilé
*300 g fläskfilé
*1 st lunchkorv
*en halv paket stuvade spenat
*en halv paket morötter
*4 st sprödbakad fisk med spenatfyllning
*400g fläskgrytbitar
*2 skivor entrecote
*1 st vitlöksbröd
*4 st vegetariska pizzabitar från ikea food
*0,5 l glass
*en halv Raskerbröd

Det känns som jag ska kanske göra någonting åt fläskfilén för den har legat där längst eller kanske ska jag göra något med fläskgrytbitarna som jag köpte för halva priset? En sak som är dåligt när man går ner och ska handla att man inte vet man ska laga för mat och så hittar man kött för halva priset och som kvinna inte kan motstå extrapriser....känner sig någon här träffad?

Nu dags att leta lite recept och hittade något som föll mig i smaken och man kan använda fläskfilé eller fläskgrytbitar :D


Höstgryta med kantareller

Ingredienser

500 gram fläskfilé(er)
2 msk Milda flytande margarin
150 gram färska kantareller
100 gram färska skivade champinjoner
1 st gul finhackad lök(ar)
0,5 dl  -->vitt vin
2 dl  -->vatten
2 msk  -->Knorr flytande Kalvfond
2,5 dl  -->Milda Mat
-->salt och svartpeppar

Tillagning

1. Borsta ren svampen från ev smuts och skräp, skiva champinjonerna. Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm tjocka skivor. Stek filébitarna i matfett i en stekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Salta och peppra.
2. Ta upp köttet, vira in det i aluminiumfolie. Stek den hackade löken tillsammans med kantareller och champinjoner i matfett i en panna med hög kant. Tillsätt vin, vatten, buljong och Milda Mat. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg i filébitarna i grytan och hetta upp den. Servera grytan tillsammans med kokt potatis, ris eller pasta.

Frukostrevolution med Arla

Har du hört att Arla ska inspirera frukosten som fortfarande många svenskar skippar i brist på tid/ointresse/olust att äta frukost? Frukosten som ska vara det måltid som ska ge mycket uppmärksamhet om man ska hjälpa kroppen att utföra utmaningar i vardagslivet. Utan frukost en mycket kinkig människa.





OBS! Du har inte heller missat att Arla har ute i hyllan för er alla söta tårtfantaster?