Kinafamiljen!

1. Fläder

Hmm, först på listan i den underbara boken 1001 foods you must try before you die av Frances Case och Gregg Wallace är fläder. Den hittas i Europa, asien och amerika med sorterna SAMBUCUS NIGRA/ SAMBUCUS CANADENSIS är en förbigången blomma. Trots att den har en underbar doft och smak upplever jag att den inte prisas mer. Undrar om NOMA använder flädern till en av sina desserter då den är enkel att göra i sorbetform?

Fläderblommorna har en sjukligt, krusbärs liknande doft och smak medans bären har smaken mogen plommon och björnbär fast med stark bitterhet. I centraleuropa använder man flädern i syltkokningen, hos oss i Skandinavien blir det mestadels soppor och dryck. När fläderdryck kommer upp associerar man oftast det med mormors eller farmors hemgjorda fläderdryck.Här har jag hittat som en ekologisk fläderdryck från IKEA. Den ligger hos mig och väntar på att bli att uppdrycken i samband med sommaräventyr i Malmö. Det finns många fina områden som jag har inte upptäckt ännu som ska firas med en picknick i det gröna. Sist jag gick vilse var ute i ytterkanterna av Malmö och upptäckte forna Husie mosse med en vacker sjö. 

  Frukost med BetaglucareHär är en typisk bild på min frukost. Cupcake tekanna och kopp kan sättas ovanpå varandra och är en förskott på födelsedagspresenten till mig själv. Och jag älskar doften av ny leverpastej så det blev en skiva bröd med det. Valet av bröd beror på att min partner bara gillar den sortens bröd, inget annat så ibland så äter jag den typen jag bör göra. Skålen med flingor är Betaglucare som min dietist rekommenderade mig att prova för att se om det hjälper bättre mot förhöjd kolesterolhalt men dyr var den. 179 kr fick jag betala men jag antar att medicinen kostar lika mycket så det jämnar ut sig på något vis. Det är andra dagen som jag äter Betaglucare och än så länge känner jag att det fungerar. Inget sockersug, inte ens att jag blir sugen på frukt. Men att jag åt 2 cornetto och 1 daimstrut idag beror det på att jag har inte ätit dem på 2-3 år och inget glass på en månad.

Stekt Aubergine och fläskkarre

Det här är en mycket asiatisk rätt, ganska typisk med hur enkel rätten kan fixas utav få ingredienser

Du behöver 1 st aubergine, 1 st skiva fläskkarré skiva alternativt en skiva fläskkotlett per person, soja, socker och vitlöksklyftor.

Först så skär jag fläskkarrén eller fläskkotletten i tunna skivor. Sätt dem i en skål, finhacka eller pressa 2 klyftor vitlök. Till 2 skivor fläskkarré eller fläskkotlett behövs 2 klyftor, till 1 skiva 1 st klyfta och till 4 skivor 3-4 klyftor vitlök.

Sedan håller du i tunnflytande soja utav märket kikkoman, obs inte mushroom soy sauce! Sätt i sedan en tsk socker och blanda. Låt det stå i cirka 10 minuter. Under tiden så ska vi ta itu med denna fina grönsakAubergine: Skär av den gröna blasten och skala av den lila skalen. Därefter skär den i tjocka skivor ungefär som tjocka pommes frites stavar.

Därefter är det bara att hetta upp en stekpanna med lite olja och steka aubergine tills de är mjuka så de inte smakar besk och sedan är det bara att slänga i fläsken och steka det tills det är klart.

Upp