Kinafamiljen!

Arla frukostpaket

Idag släpptes vilka som skulle vara testpilot för Arlas frukostpaket och jag blev inte utvald bland dessa lyckliga på den här listan

Hmm vad ska man laga för någonting gott nu då?

På måndagar är det min lediga tid och då brukar jag laga lunch och kanske middag.
Jag har satt upp som mål att rensa frysen först.

Där finns det två stycken frysta höns, gott att koka som den är eller göra hönsgryta med curry.
*2 kg kycklingfilé
*300 g fläskfilé
*1 st lunchkorv
*en halv paket stuvade spenat
*en halv paket morötter
*4 st sprödbakad fisk med spenatfyllning
*400g fläskgrytbitar
*2 skivor entrecote
*1 st vitlöksbröd
*4 st vegetariska pizzabitar från ikea food
*0,5 l glass
*en halv Raskerbröd

Det känns som jag ska kanske göra någonting åt fläskfilén för den har legat där längst eller kanske ska jag göra något med fläskgrytbitarna som jag köpte för halva priset? En sak som är dåligt när man går ner och ska handla att man inte vet man ska laga för mat och så hittar man kött för halva priset och som kvinna inte kan motstå extrapriser....känner sig någon här träffad?

Nu dags att leta lite recept och hittade något som föll mig i smaken och man kan använda fläskfilé eller fläskgrytbitar :D


Höstgryta med kantareller

Ingredienser

500 gram fläskfilé(er)
2 msk Milda flytande margarin
150 gram färska kantareller
100 gram färska skivade champinjoner
1 st gul finhackad lök(ar)
0,5 dl  -->vitt vin
2 dl  -->vatten
2 msk  -->Knorr flytande Kalvfond
2,5 dl  -->Milda Mat
-->salt och svartpeppar

Tillagning

1. Borsta ren svampen från ev smuts och skräp, skiva champinjonerna. Putsa fläskfilén och skär den i ca 1½ cm tjocka skivor. Stek filébitarna i matfett i en stekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Salta och peppra.
2. Ta upp köttet, vira in det i aluminiumfolie. Stek den hackade löken tillsammans med kantareller och champinjoner i matfett i en panna med hög kant. Tillsätt vin, vatten, buljong och Milda Mat. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg i filébitarna i grytan och hetta upp den. Servera grytan tillsammans med kokt potatis, ris eller pasta.

Frukostrevolution med Arla

Har du hört att Arla ska inspirera frukosten som fortfarande många svenskar skippar i brist på tid/ointresse/olust att äta frukost? Frukosten som ska vara det måltid som ska ge mycket uppmärksamhet om man ska hjälpa kroppen att utföra utmaningar i vardagslivet. Utan frukost en mycket kinkig människa.

OBS! Du har inte heller missat att Arla har ute i hyllan för er alla söta tårtfantaster?

Fina fisken från Findus

Jag älskar panerad fisk och för ett par dagar såg jag att man kunde bli testpilot på Smartson för Findus nya produkt, nämligen Findus lättpanerade fisk. Jag råkar vara svag för panerad fisk och älskar det men det är sällan jag gör dem från grunden och brukar oftast köpa färdiga panerade fiskfiléer fast jag är inte vidare förtjust i fiskpinnar. Jag älskar de större varianten för de smakar bättre och ska man skämma bort sig själv såklart ska man satsa mer pengar på dyrare panerad fisk. Jag vill inte föreläsa för andra varför jag inte håller mig till hälsosam mat, jag vill ha BÅDA världar, för jag älskar att skifta mellan skräpmat och hälsosam mat. Det är det som ger mig lycka :D Sedan har man i olika perioder tid för längre matlagning eller kortare tid. Jag vill ha lösningar inte föreläsningar.


Flygande JacobDen här rätten Flygande Jacob som jag följde till punkt och pricka från Tasteline där jag ersatte chilisåsen med kethup fick inte rätt smak då den upplevdes för smaklöst och såsen för fet.
Jag tror jag ska leta reda på hemkunskapsboken som jag fick i högstadiet och följa den receptet istället eller så köper jag enbart frysta findus flygande jacob.

Undrar vad jag hittar på till lunch tills nästa måndag för nu pågår frysrensning!

Glad Midhöstfestival!

Idag är den 12 sept 2011 är det i kinesisk kultur plus ett par länder som firar mitten av den 8:e månaden festivalen. Det är såklart Månfestivalen eller Midhöstfestivalen som jag pratar om. Det är en skördefestival som firas stort. Min dag spenderade jag med att låna lite av mer Damernas Detektivbyrå böcker och så en Diesel serie av Janet Evanovich. Sedan gjorde jag Flygande Jacob till lunch, tvättade två veckors tvätt och så var det dags att åka till Lund och lära mig mer Kinesiska.

Dagens första lektion handlade om att presentera sin familj. Nya ord som jag lärde mig var er zi som betyder son and shénme shíhou som betyder var. 

Till sist men inte vill jag lägga upp denna fina bild

 

Marabou Maräng & NötInne i livsmedelbutiken såg jag detta smaskiga godis Marabou Maräng & Nöt och matnörden i mig ville att jag skulle köpa och prova den. Så vips så hamnade det i min inköpskorg. Nu sitter jag och smakar av den. Första rutan så känner jag finhackad nötbitar som var 3x2 millimeter stora och av marängen fanns det en liten pytteliten strimla utav något vitt.
Jag fortsatte att äta av den och skölja munnen med lite varm grön te för att ge mina smaklökar lite sockerchock och här är mitt omdöme:

Förpackning: Fint och snyggt med rosaröda färgen, marängerna ser så lockande ut att man vill äta den direkt. Nötterna på bilden har inte så framträdande plats att man inte kan se vad det föreställer för slags nöt.
På baksidan står det dock hasselnötter och cashewnötter. Bra med Rainforest alliance märket.

Smak: Söt, choklad, salt

Produktens Utseende: Man ser iallafall nötterna men bitar av maränger var det ont om

Totalpoäng:

Där 1 tårta står för bortkastade pengar och 5 tårta absolut värt priset och upplevelsen.

Varför?
Produkten håller inte vad den ger sken av, Istället för att det ska vara mer maränger är det nötterna som var dominerande och bilderna av blandningen fungerar inte när smaksättningen var så ynkliga i smulor.

Äpplemos


Imorgon ska jag träffa en internationell student som är kines och som ska lära mig mer kinesiska. Mitt mål är att kunna prata obehindrat med släkten så jag kan delta i samtal när dem kör mandarin. Jag kan enkel mandarin men det tar cirka 2-3 minuter för mig att hitta ordet och uttala dem. Så målet är att kunna berättta något på mandarin utan att "översätta" i huvudet först. Jag köpte lite fina discovery äpplen och en liten påse valnötter. Jag hade en månkaka och så skulle jag göra äpplemos med äpplen från föräldrarnas äppleträd. Det räckte precis till en fd Skippy jordnötssmörburk.Där ligger skalade äpplen som är syrliga kokande i vatten så att man senare kan köra den i matberedaren med socker eller annat smaksättning. Äpplen är färdiga när dem är mjuka och det tog inte så lång tid alls.Tadaa ~ den färdiga äpplemoset för 2011 producerad 11 Sept 2011
ska ges bort i present till min kinesiska sensei :D

På vägen till livsmedelsbutiken

Idag är det 11 sept och fullmånen lyser så fint i natthimlen. Efter jobbet sprang jag ner till livsmedelbutiken för att gå i lite lugn och ro och se om de hade något roligt att köpa. Att vara matnörd är det en nöje att bara gå ner dit och titta på all mat som säljs. I vårt hushåll äter vi mycket makrill i tomatsås, tex till kinesisk risgröt så det blev en trepack makrill i inköp. På vägen ut från parkeringen såg jag detta fina bil;Jag tog bort registreringsnummret för att ni inte ska kunna identifiera bilen och dess ägare men notera att bilmärket är en BMW. På bilen fanns det en klistermärke där en bil kör vingligt oxå men jag hade inte plats så budskapet fick en central roll. 


Damernas Detektivbyrå

Just nu läser jag Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith. Det är en charmig och positiv krinimal/detektivhistoria som har sin miljö i Botswanas soliga land. Huvudpersonen Precious Ramotswe driver sin byrå och specialiserar sig på att lösa vardagsproblem som otrohetsaffärer med mera.
Hos sig jobbar även Grace Maktusi som fick 97% på examensprovet från Botswanas Sekreterarskola. Så länge har jag lyckats plöja igenom 4-5 böcker ur den serien utav 12 och längtar till varje ny volym för att jag är så trött på det negativa som rapporteras i svensk media om Afrika och tyvärr måste jag säga att mina kunskaper om kontinenten är obefintliga, varje land i Afrika har sin egen historia men jag tänker dem som "Afrika"

Något personligt som jag tycker bäst om är hennes förtjusning i fruktkaka och te stunder. Men även respekten för folk eftersom om det inte finns respekt längre skulle det vara ett land i krig, mer hunger och mer utbredd fattigdom.

Goda Cashewnötter eller?

På Svd Näringsliv kunde man läsa att cashewnötter som kommer från Vietnam kan vara producerad under mycket hemska förhållanden. Det är bland annat att arbetarna utsätts för tortyr om de inte jobbar snabbt nog - att skala cashewnötterna. Som konsument är det svårt att veta hur livsmedel har hanterats när omförpackas i en annan förpackning och det är svårt för de som köper det att veta vilka varor som är ok.

Det kräver i princip att man ska känna till varje livsmedel som man konsumerar eller handlar, olika partier hur de har blivit behandlade och om det är maskiner som har hanterat det från jord till livsmedelaffären utan att slavbehandlingar av människor varit involverade. Som konsument tröttnar man på att ha stenkoll hela tiden, en del läsare håller inte med mig men tänk att du själv står där i butiken och försöker jaga ifatt en personal som ska veta exakt var den kommer ifrån, hur den är producerad innan de kom dit, kan du då förstå exakt den personalens tankar? Visst kan man veta lite men hur mycket ska man kunna när man jobbar i en livsmedelsbutik?

Till sist så orkar man inte hålla koll på vilka livsmedel och varifrån man ska undvika att köpa för att göra ett "rätt" val.

Du kan läsa artikeln HÄR

Malmöfestivalen 2011

Årets Malmöfestival gick jag ut totalt 5 dagar utav 8 eftersom alla andra var där så det var inte mycket att göra på jobbet. Efter jobbet blev det naturligt att gå dit för att käka, titta på folk och få ta del av skattepengarna som läggs på detta evenemang.

Jag hann äta älgkebaben från Lone star ranch ifrån Hörby, fisk och skaldjurssoppa från Aroma Vinbar, dåligt langos från en av bodarna och Regnbågslaxsushi från Rå Epok och så lite kaffe och spendrups starköl.

Jag hann se på Maskinen( alla som inte dansar är våldtäktsmän), Daniel Adams-Ray Veronica Maggio, Perikles, Tiger Tape och The Ark. Utav alla dessa som jag hann se var Veronica Maggio bäst och sämst var Daniel Adams-Ray. De övriga var mer dansvänligare och hade mer ös i musiken.

Utav alla som jag såg kände jag till Veronica Maggio och så The Ark, resten var lite okända för mig. Jag missade Septembers konsert men hörde i efterskott att hon var värd besöket...synd att jag inte gick dit, var lite trött.
Bilden är tagen på The Arks spelning vilket var drygt och inte alls var det som jag hade trott att det skulle vara. Konserten var dåligt, till och med Veronica gjorde bättre live spelning än The Ark.


Min Semester 2011

I år fick jag min första semester på två år. Det varade i tre veckor.
Det första veckan ägnades åt att läsa in HACCP och livsmedelshygienkunskaper, prata med kommunens livsmedelsinspektör för att ta del av ifall denne person hade konkreta tips för hur man kan göra i vissa fall typ återställa bakteriehalten till noll för ett litet tag. Bakterier finns överallt så det var inte lätt att kunna göra det och hur ofta skulle man vara så frenetisk i sitt arbete att ha tid till att storstäda från golv till tak. Så ett schema upprättades trots att vi storstädar ordentligt förut. Temperaturer togs i frysar och kylar, porslin diskades om igen, hyllor rentorkades med mera denna vecka.

Den andre veckan ägnades åt att storstäda hemmet, sortera bort saker och kläder som jag inte ville ha och att rensa akvariumet. Sitta och slappa framför datorn och laga mat.

Tredje veckan hade jag 2 st Couchsurfers från Prag hos mig i cirka 4 dagar och vi gick runt i centrala Malmö, besökte Malmöhus slott, Ribban gågatan, middag på Vegegården, Västra hamnen och så tog jag dem till Moderna muséet.
Sedan skulle de åka tillbaks till Köpenhamn innan återfärden hem till Tjeckien. Den sista dagen ägnades åt att städa rummet, diska och dammsuga och sedan var det dags för jobbet igen.
Upp